BabyRo er en app – find den på AppStore eller i Google Play
Du får 14 dages gratis prøveperiode, når du opretter et abonnement hos BabyRo

Gravid efter fertilitetsbehandling – ikke altid lykken

Af Jordemoder Diana Borbely og Læge Anna Knakkergaard

Endelig står du med den længe ventede positive graviditetstest i hånden. Måske har du fået hjælp til at blive gravid, været gennem et længere forløb med udredning for infertilitet og en række besøg på fertilitetsklinikken, og så lykkes det lige pludselig. Måske har du svært ved overhovedet at tro på, at du endelig er nået hertil.

Men hvad så nu? Kan du regne med, at graviditeten bliver til noget? Hvad nu, hvis du mister barnet, og I skal starte forfra? Hvad nu, hvis du kommer til at gøre noget forkert?

I dette blogindlæg kan du læse om de følelser, bekymringer og tanker, der knytter sig til at være gravid efter lang ventetid og evt. behandling. Ikke alle graviditeter er ubetinget lykkelige, og hvordan forløber de 40 unikke uger så?

God læselyst!

Uventede følelser

Måske kender du de tanker og følelser, der ikke kun rummer en positiv forventning? Mange oplever tværtimod frustration og bekymring, som desværre er både naturligt og meget almindeligt, når et menneske eller par lykkes med at blive gravid(e) efter fertilitetsbehandling. Nogle formår at finde ro i ”de lykkelige omstændigheder”, men mange oplever at blive overmandet af en konstant angst for at miste deres ufødte barn. Det kan skyldes gentagne aborter i fortiden eller måske et langvarigt behandlingsforløb på fertilitetsklinikken.

Hænder på gravid mave

Tør jeg knytte mig til mit barn?

Vi ved, at kvinder, som bliver gravide efter fertilitetsbehandling, risikerer at opleve mere angst og stress under graviditeten end andre gravide.
Angsten for at miste fylder mere, og nogle kvinder fortæller, at de har svært ved at knytte sig til barnet i maven og finde ro i graviditeten.
Disse reaktioner er på mange måder helt naturlige, da det kan være en ubevidst strategi, vi tyer til, for at beskytte os selv. De mange nåleøjer, der har været en del af processen, afløses nu af endnu flere mulige fælder. At se hjerteblink første gang, at nå forbi 12. uge, at få en normal 12 ugers scanning, måske en kønsscanning og senere en 20 ugers scanning. Tanker om, hvornår barnet kan overleve uden for livmoderen, kan også banke på.
25 uger med tanker der svinger mellem muligheden for liv, og muligheden for at miste.

Omverdens reaktion på din graviditet

Omverdenen reagerer typisk med lettelse og glæder sig på jeres vegne. Som dug for solen forventer de, at tryllestaven visker den tidligere fortvivlelse bort og erstatter den tidligere kamp for at opnå graviditet med boblende lykke. Nu er alt jo godt, nu kan I roligt se fremad og glæde jer. Et stigende lykkepres bliver jeres nye virkelighed, og scenen skifter fra ufrivillig barnløs til kommende forældre på rekordtid.

Tiden føles uendelig lang

I et fertilitetsforløb er der typisk en del konsultationer og kontroller. Måske skal du have taget æg ud, eller du bliver insemineret af flere omgange. I det øjeblik behandlingen lykkes, og du bliver gravid, reduceres disse kontroller på fertilitetsklinikken. Som udgangspunkt kan der være en enkelt tidlig scanning, men ellers overgår I nu til det konventionelle undersøgelsesprogram med scanning i hhv. uge 12 og 20. I skal til et besøg ved egen læge i starten for at få lavet vandrejournal, mens første jordemoderbesøg ofte først ligger mellem uge 16 og 20. I går altså fra at være i forløb med tæt opfølgning, til at være alene i mange uger ad gangen. I ventetiden kan utrygheden slå dybe rødder.

Selvomsorg

Tag dig selv alvorligt

Så hvad kan du egentligt gøre for at mindske bekymringer og angst og opnå en større grad af forbundethed til dit ufødte barn?

Det er utroligt vigtigt, at du tager dig selv alvorligt og tør at være ærlig omkring de tanker og følelser, der opstår i dig. Der er ikke noget forkert i de tanker og følelser, som du oplever, og der er hjælp at hente for at få det bedre. Det kan hjælpe at tale med dine omgivelser og måske særligt din partner omkring, hvordan du har det, og mange finder tryghed i at tage kontakt til andre, der er eller har været i samme situation.

Erkendelsen af, at du ikke kan gøre hverken fra eller til i forhold til, hvordan graviditeten forløber, medfører ofte en følelse af ”mangel på kontrol”, som kan være med at puste til angst og katastrofetænkning.

Mange steder kan man få en såkaldt ”tryghedsscanning” – enten som en del af behandlingstilbuddet på fertilitetsklinikken eller hos private udbydere. Det kan i sig selv være fint nok og give en følelse af ro og tillid til, at alt er, som det skal være. Desværre oplever mange, at angsten og tvivlen hurtigt vender tilbage, og nogle ender med at opsøge den ene scanning efter den anden i en søgen efter at finde ro. Så hvad kan du ellers gøre?

Styrk forbindelsen til dit ufødte barn

Studier har vist, at hypnose kan mindske bekymringer og angst i graviditeten, ligesom det kan være med til at forebygge fødselsdepression. Hos HypnoBaby finder du forskellige hypnoselydfiler, baseret på blandt andet denne forskning, som kan hjælpe dig til en større grad af indre ro og mindske angst i graviditeten. Hypnoserne, som kan virke beroligende og stressreducerende, finder du i HypnoBabys app. Appen indeholder både afslappende og afstressende hypnoser samt en række mere specifikke hypnoser – blandt andet målrettet mod at mindske bekymringer i graviditeten, ”Nyd graviditeten”, eller forebygge angst og depression, ”Forebyg angst og fødselsdepression”. Du finder også en hypnose, som kan hjælpe dig helt konkret med at føle dig mere knyttet til og forbundet med barnet i din mave. Denne lydfil hedder ”Styrk forbindelsen til dit barn”. Du kan afprøve appen helt gratis i 14 dage, så du kan se, om det er noget for dig.

Tusind tak, fordi du læste med!

Gravid, der lytter til HypnoBaby

LÆS MERE OM EMNET

Du kan læse mere om belastningen under og efter fertilitetsbehandling i artiklen hos Bedre Barsel eller i blogindlægget om fertilitetsbehandling og infertilitet i HypnoBabys eget univers.

Du er altid velkommen til at skrive til os på info@hypnobaby.dk.

 Held og lykke med graviditeten.❤️

Her kan du se nogle af de lydfiler, der måske kan hjælpe dig

Prøv HypnoBabys app allerede i dag lige her

Nyd graviditeten
Forebyg angst og fødselsdepression
Et øjebliks ro på
Styrk forbindelsen